poniedziałek, 19 grudnia 2011

Chudy Żurek Śląski

Wiele z was w niedziele przeważnie jada rosół,ale ja z barku czasu i chęci stania w kuchni 2 godziny zdecydowałam się zrobić szybką zupę,która wymaga zaledwie 35min.Oczywiście nie jest to tradycyjny żurek śląski,ze względu na to że postanowiłam jeść mniej kaloryczne posiłki i jakoś wyglądać w miarę dobrze do sylwestra,zrezygnowałam z kiełbasy którą zamieniłam na chudą szynkę z indyka.
Do przyrządzenia zupy będzie nam potrzebne:
-600ml wody
-2 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
-1 dużą marchew pokrojona w plastry
-pół cebuli
-3plasterki drobno pokrojonej w kostkę chudej szynki z indyka
-3jajka
-300ml żurku
-100ml mleka3,2%
-ziarenka smaku Winiary
-czarny pieprz
-majeranek
Gdy ziemniaki i marchew będą już miękkie dolewam 300ml żurku i 100ml mleka 3,2% zamiast tłustej śmietany,przyprawiam ziarenkami smaku Winiary,pieprzem czarnym i majerankiem.Przed podaniem dodaje jajko pokrojone w plastry.Polecam ten przepis osobą które chcą sobie zaoszczędzić kilku kalorii albo po prostu nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni.Smacznego! :)

1 komentarz:

Dziękuję Kochani za każdy komentarz,daje mi to dużo motywacji :)
Na komentarze odpowiadam pod postem.